pátek 22. června 2012

O Duokanu a jeho instalaci

1. Pár slov o Duokanu

Duokan je alternativní firmware (či operační systém) pro čtečku elektronických knih Amazon Kindle. Má poměrně dlouhou tradici a již dlouhou dobu je považován za stabilní. I samotná podpora ze strany tvůrců je velmi kvalitní. Nové verze jsou vydávány každý týden (vždy v pátek) - většinou jsou v nich jen opravy různých chyb a nedostatků (které ovšem nejsou nijak výrazné). Zhruba jednou za měsíc se pak objeví verze, která přináší něco nového. 
Tvůrci Duoaknu pocházejí z Číny, i není proto divu, že je jejich firmware přizpůsoben pro obyvatelé této země. Už velmi dlouho však Duokan podporuje mnohé jiné jazyky, mezi nimiž je také jazyk český. České písmo již tedy Duokanu nedělá problémy. Díky práci jistých osob působících na internetu (čímž jim zde děkuji) již také existuje česká lokalizace tohoto produktu. Duokan je tedy téměř celý v češtině.

Na tomto blogu budu zveřejňovat pouze verze Duokanu pro Amazon Kindle 3 (Keyboard). Existují však i verze pro Kindle 4 a Kindle Touch. Jelikož však tato zařízení nevlastním, nemám tento firmware jak vyzkoušet...

2. Duokan a jeho výhody oproti originálnímu firmwaru. 

Jako v podstatě každý produkt, i Duokan má svá pozitiva i negativa. Přesto se domnívám (a nejsem v tom rozhodně sám), že Duokan přináší oproti originálnímu firmwaru Amazonu mnoho výhod. Jsou zde samozřejmě i nevýhody (o nichž se níže zmíním), avšak těch není tak mnoho. 
Co nového tedy Duokan přináší a v čem je lepší než originál? 
  • Velmi zdařilé a pohodlné uživatelské prostředí, které nepochybně předčí originální prostředí od Amazonu. Za zmínku stojí např. ovládání pomocí klávesových zkratek, které zjednodušuje a zrychluje práci s přístrojem.
  • Mnohem propracovanější správce souborů. Zatímco originální firmware dovoluje pouze procházení knih podporovaných formátů, které jsou nahrány v daném adresáři, umožňuje Duokan i procházení složek. 

  • Podporuje více formátů (.mobi, .pdf, .epub, .txt, .pdb, aj.). 
  • Lepší a přehlednější čtení souborů .pdf. Zde nabízí množství zajímavých funkcí. Nejenže umí roztáhnout .pdf tak, aby se co nejvíce přizpůsobilo šířce obrazovky. Kromě toto je navíc možné zvolit možnost "zobrazit jako e-knihu", která z daného .pdf vytáhne text (pokud máte soubor .pdf textový) a poskytne tak mnohem pohodlnější čtení. 
  • Lepší softwarový .mp3 přehrávač. 
  • Propracované nastavení, v němž je možné volit fonty, ukazatel baterie, ukazatel pozice při čtení, velikost písma, styl rozvržení (např. odsazení odstavce, řádkování, atd.), 
  • Podporuje StarDict slovníky.
  • Dokáže vylepšit a zrychlit otáčení stránek tím, že po každém otočení stránky neproběhne "refresh" - zde jsou na výběr dvě volby - buďto okamžité otočení (je nejrychlejší) nebo otočení "prolnutím". Je také možné nastavit, po kolika otočeních se má provést refresh (max. je 99 stran, ale to nedoporučuji :)). 
  • Příjemnější práce s poznámkami. 
  • Možnost stáhnutí knih přes vlastní .ftp server. 
  • Příjemná je také možnost zbavit se otravných reklam (pokud vlastníte levnější verzi Kindlu s reklamami). 
  • Možnost nahrání vlastních fontů, slovníků, wallpaperů, atd. 
  • Subjektivně (po několikaměsíčním zkoušení) mohu říct, že je Duokan menší žrout energie (asi hlavně díky tomu, že dokáže otáčet stránky bez "refreshe"), a proto baterie vydrží delší dobu. 
Pokud jde o nevýhody, dosud jsem přišel pouze na dvě:
  • Absence internetového prohlížeče. Osobně mi to však nevadí, protože jsem internetový prohlížeč v Kindlu použil asi jen tak 3x. Přesto se lze z Duokanu kdykoli poměrně rychle přepnout do originálního firmwaru (který je po instalaci Duokanu stále funkční) a prohlížet užít. Také je dost pravděpodobné, že prohlížeč v  Duokanu brzy bude, protože byl již několikrát slibován. 
  • Landscape mód funguje pouze při čtení .pdf, nikoliv u jiných formátů. To mě osobně občas štve, ale není to rozhodně nepřekonatelná nevýhoda.

3. Instalace Duokanu


Instalace Duokanu do zařízení je jednoduchá. Instalací navíc nepřijdete o záruku. Nejedná se totiž o hack (tj. není potřeba "jailbreaku"). Po instalaci zůstane v Kindlu stále přítomen zcela funkční původní firmware. Odinstalace Duokanu je pak jednoduchá - stačí ze zařízení vymazat dané soubory!

Postup instalace Duokanu je jednoduchý (před instalací je nutné odinstalovat ze zařízení jailbreak!):
1) Stáhněte si tento soubor a rozbalte jej v počítači. 
2) Zkopírujte složku DK_System do základního adresáře Kindlu.
3) Podle toho, jakou verzi originálního firmware máte, zvolte ve staženém balíku jednu ze složek ("instalace pro verze..."). Pokud tedy např. máte verzi 3.2.1, jděte do složky "instalace pro verze fw 3.2.1 a 3.3). 
4) V této složce naleznete tři instalační soubory. Podle toho, jaký typ Kindlu máte, zkopírujte jeden z těchto souborů také do základního (kořenového) adresáře Kindlu. Pokud máte kindle 3 bez 3G, zkopírujte soubor "update_duokan_0b008". Pokud máte Kindle 3 s 3G (americkou verzi), zkopírujte "...0b006". Máte-li Kindle s 3G (evropskou verzi), zkopírujte "...0b00a". 
5) Na vašem Kindlu stiskněte tlačítko "Menu", zvolte Settings. Opět stiskněte "Menu" a vyberte "Update your Kindle". 
- Systém se tehdy restartuje a bude probíhat instalace Duokanu. Ta může trvat i několik minut, takže se neobávejte. Během tohoto procesu se Kindle několikrát restartuje. Potom vám již najede nabídka Duokanu, zda chcete spustit originální firmware, nebo Duokan. Zvolte tedy Duokan :-) 

Pokud již Duokan nainstalovaný máte a chcete pouze provést update, je postup ještě jednodušší:
1) Stáhněte si výše zmíněný soubor a rozbalte jej. 
2) Připojte Kindle k počítači a smažte v něm složku DK_System. 
3) Překopírujte novou složku DK_System ze staženého souboru do vašeho Kindle. 
4) Po překopírování přejděte do nastavení a zvolte "RESTART". 
5) Proběhne automatický update. 
Pokud chcete, ať zůstane zachováno vaše nastavení, překopírujte si ještě soubor "config.ini", který se nachází v adresáři "DK_System/sKindle". 
Kromě toho je také samozřejmě možné zvolit si online update (pokud jste připojeni k internetu). Ten ale nefunguje vždy (hlavně pokud jsou změny v systému větší, nebo pokud přeskočíte nějakou verzi). 


Česká verze obsahuje kromě kompletní české lokalizace ještě zhruba 10 vybraných wallpaperů, několik vybraných fontů a česko-anglický slovník. 
Užijte si tedy Duokan a doufám, že budete spokojeni. Do příštího článku se pokusím zařadit několik návodů pro užívání tohoto systému :-) 

P. S. Budu-li toho schopen, pokusím se každý týden zveřejňovat novou verzi firmware. 

8 komentářů:

  1. Zdravím, pokusil jsem se nainstalovat Duokan, ale kindle na konci instalace zahlásil, že update byl neúspěšný.
    Mám Kindle 3G (BOO6) + jailbreak, ...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,
    je pravděpodobné, že je to tím jailbreakem. Instalace Duokanu se doporučuje bez jailbreaku...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    mám kindle z USA bez 3G a předchozích experimentů s modifikací. Leč instalace dle návodu se nezdařila. došlo k selhání a restartu již při samotné instalaci. Vlastní firmware kindla je v.3.3. Zkoušel jsem to opakovaně a vždy to selhalo. soubory jsem koproval dle návodu pro daný tip zařízení. Hádám, že jsem tím pádem v háji. jinak kindle šlape jak hodinky i bez Duokanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      s tímto problémem jsem se několikrát už setkal. Nastal dokonce i u mě, když jsem Duokan instaloval prvně. Na čínském fóru jsem se tehdy dozvěděl, že velmi často pomáhá návrat zařízení do továrního zařízení. Sám jsem tak tedy učinil a instalace se již povedla (před převodem do továrního nastavení doporučuji kompletní zálohování souborů). Pokud vám to za to stojí, zkuste to také. Nejprve tedy prostřednictví Menu vraťte firmware to TS. Následně proveďte instalaci Duokanu podle popsaných kroků...

      Vymazat
  4. Dobry den, jaka verze se hodi prosim pro Kindle Touch ???? Dekuji za pomoc

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tak po amazonské aktualizaci kindla keyboard na verzi 3.4 proběhla instalace Duokanu v pohodě, následně se duokan sám aktualizoval přes wi-fi, pár čínských znaků v menu přibilo. Instaloval jsem novější verzi (eng) z jiného odkazu. Jinak celkově Duokan v pohodě, pouze nemám jailbreak, takže přepínání z kindle na Duokan je trochu zdlouhavé (přes restart). Úprava fontu písma pohodlná, čtení také + další výhody zde popsané.

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušel někdo ty slovníky? Já jsem je nainstaloval ale při překladu se zobrazují zároveň i html tagy...
    Máte někdo řešení?

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravim Vas .. Nainstaloval som si DUOKAN na AMAZON LINDLE 5 SPONZOROVANU verziu. Len niekde som klikol , resp. podrzal kavesu a mam vsetko podciarknute ... Poradite mi ???

    OdpovědětVymazat