úterý 3. července 2012

Pár rad pro užívání Duokanu


Duokan je uživatelsky poměrně jednoduchý firmware, i když svou propracovaností a možnostmi uživatelského nastavení nepochybně předčí ten originální. V tomto příspěvku bych chtěl přesto poskytnout alespoň několik rad pro jeho užívání. 

Fonty, screensavery a slovníky

Dostat do Duokanu vlastní fonty, screensavery a slovníky je velmi snadné, ale postup nemusí být na první pohled zřejmý. Pro veškerý (ne-knižní) uživatelský materiál slouží v nainstalovaném systému jedna složka. Dostat se k ní lze po připojení Kindlu k PC, přičemž cesta je následující: "DK_System/xKindle/res".


Jak lze vidět na obrázku, v dané složce jsou pak různé podsložky pro různé druhy souborů. Do nich pak stačí zkopírovat požadované soubory v podporovaných formátech. 
První z těchto složek ("dict") slouží pro slovníky (podporovány jsou slovníky Stardict). 
Druhá složka ("language") slouží pro nahrání jazyka uživatelského prostředí (v balíčku je angličtina a čeština). Přeložit Duokan do jiného jazyka je jednoduché (viz .txt soubory v této složce). 
Třetí složka ("ScreenSaver") je pro spořiče. Pokud naleznete nějaké, které se vám líbí, můžete si je tam nahrát a případně i smazat již nahrané (podporovány by měly být soubory .jpg, .jpeg, .bmp a .png). 
Poslední důležitou složkou je složka "userfonts", do které je možné nahrávat vlastní fonty. Podporovány jsou pouze soubory s příponou .ttf. Avšak ne všechny .ttf fonty jsou podporovány. Z vlastní zkušenosti vím, že systém přijme jen některé. Je dobré si také uvědomit, že pokud chcete číst knihy v češtině, je vhodné užívat fonty, které podporují české znaky. 

Klávesové zkratky

V Duokanu existují klávesové zkratky v podstatě na všechno. Seznam zkratek je poměrně dlouhý. Pokusím se sem zapsat alespoň ty nejdůležitější z nich. 

SHIFT + mezerník: Vytvořit scrreenshot.

Následující zkratky fungují hlavně pro navigaci při čtení knihy:
ALT + D: Vložit/odstranit záložku.
ALT + .: Otevřít seznam záložek/poznámek. 
ALT + K: Vyhledat.
AKT + F: Přejít na stranu.
ALT + J: Nastavit interval otáčení stran.
ALT + SYM: Přejít do nastavení.
ALT + L: Zobrazit obsah.
ALT + Aa: Zobrazit informace o knize. 

Žádné komentáře:

Okomentovat